Kulinaria

Linia do chleba arabskiego – dlaczego warto ją mieć w swojej piekarni?

Chleb arabski zyskuje w naszym kraju coraz większą popularność. Ogromna w tym zasługa kebaba, ale nie tylko. Popularna pita może być bowiem wykorzystywana  na wiele sposobów. Dlatego można ją znaleźć w ofercie coraz większej liczby piekarni. Ich wypiek jest możliwy dzięki specjalnym liniom do chleba arabskiego.

Pita – nie tylko do kebaba

Chleb arabski najprawdopodobniej pochodzi z Syrii. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Składa się bowiem wyłącznie z wody, drożdży, soli i mąki. Piecze się go w wysokich temperaturach, dzięki czemu w jego wnętrzu powstaje charakterystyczna kieszonka. Można ją wypełnić na wiele sposobów. Najczęściej jest to farsz wypełniony mięsem smażonym na ruszcie. Takie danie króluje chociażby w kuchni bałkańskiej i greckiej. Równie dobrze rolę farszu mogą pełnić warzywa i sery. Wszystko zależy od naszych upodobań i pomysłów. Polacy kojarzą chleb arabski przede wszystkim z kebaba. Jak widać, nie jest to jednak jego jedyne zastosowanie. Dlatego coraz łatwiej znaleźć nam piekarnie, które zajmują się wypiekiem takiego pieczywa. Producenci maszyn i urządzeń przygotowali bowiem specjalne maszyny, które zdecydowanie ułatwiają produkcję pit.

Linia do chleba arabskiego – kto oferuje dobre rozwiązania?

Dzięki rozwojowi nowoczesnych technologii powstały rozwiązania, które zapewniają ekonomiczną i wydajną produkcję. Są one także dostępne na polskim rynku. Automatyczna linia do chleba arabskiego sprawdzą się zarówno w małych, jak i dużych piekarniach. Na polskim rynku oferuje je chociażby firma BakeRes. Z jej ofertą możesz się zapoznać klikając w ten link https://bakeres.pl/oferta/linie-do-chleba-arabskiego-i-tortilli/. Linia do chleba arabskiego jest w stanie wyprodukować nawet 12 000 sztuk pieczywa w ciągu godziny. Maszyny pochodzą od światowego lidera w branży linii do chleba arabskiego, libańskiej firmy B Plus. Polscy dostawcy zapewniają zaś pełne wsparcie technologiczne, dzięki czemu linie do chleba arabskiego będą pełnić swoją funkcję zgodnie z założeniami producenta. Jeśli więc chcemy wprowadzić takie pieczywo do oferty, koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę na takie rozwiązania.

Leave a Comment

You may also like