Pigwa to owoc, który powinien być szczególnie doceniony w okresie jesienno-zimowym, gdy pogoda staje się coraz bardziej kapryśna i łatwiej o przeziębienia. To właśnie wtedy dodatek pigwy zagwarantuje nam wzrost odporności oraz pozwoli pozostać w pełni sił. Szczególnie popularny jest sok z pigwy, który można pić sam lub przykładowo dodać go do herbaty. Jakie jeszcze niesie to ze sobą korzyści?
Pigwa pospolita – niedoceniony owoc jesienny
W wielu przypadkach pigwa pospolita jest hodowana wyłącznie jako roślina ozdobna, która wzbogaca przydomowe ogródki, parki czy działki. Jej owoce dojrzewają jesienią: we wrześniu i październiku. Są one żółte, duże, a kształtem przypominają gruszki lub jabłka, dlatego często są nazywane „owocami jabłkowymi”. Niestety, w przeciwieństwie do nich, owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, gdyż są bardzo twarde i kwaśne. Stąd też wziął się ich drugi przydomek, czyli „polskie cytryny”. Być może jest to również powód, dla którego wiele osób nie próbuje poznać dobroczynnych właściwości pigwy dla naszego organizmu. Żeby z nich skorzystać, wystarczy jedynie owoce te odpowiednio przetworzyć na sok, kompot, nalewkę, wino, marmoladę, dżem, powidła, pastę… Możliwości jest wiele! Niesie to ze sobą nie mniej korzyści, nie tylko smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych.
W skład pigwy wchodzą głównie cukry i kwasy organiczne, a także garbniki, pektyny i olejek eteryczny. Posiada ona również wysoką zawartość witaminy C na poziomie 15 mg w 100 g oraz szereg witamin z grupy B. Znajdziemy tu też witaminę A, PP, kwas foliowy, a ponadto takie związki mineralne jak wapń, potas, żelazo, miedź, magnez czy fosfor.
Sok z pigwy – właściwości lecznicze
Ze względu na swój skład, sok z pigwy jest zalecany przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach i grypie. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy czekać na objawy choroby, aby po niego sięgnąć. Zapewnia on bowiem wzmocnienie układu odpornościowego, co przekłada się na naturalną ochronę naszego organizmu przed infekcjami. Regularne spożywanie soku z pigwy w okresie jesienno-zimowym z pewnością zmniejszy ryzyko wylądowania w łóżku ze zwolnieniem lekarskim. Dodatkowo, pigwa ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, co znajduje zastosowanie przy podrażnieniach skóry i infekcjach górnych dróg oddechowych.
Pigwa może mieć też dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, ale w tym przypadku będziemy musieli wykorzystać nasiona tego owocu. Macerat lub napar z nasion pigwy złagodzi niestrawność, pomoże pozbyć się zgagi refluksu, a ponad to przyniesie ulgę w takich dolegliwościach jak nadmierna fermentacja jelitowa, stany zapalne przewodu pokarmowego, nieżyt żołądka i jelit czy uszkodzenia śluzówki żołądka.
Zarówno owoce, jak i nasiona pigwy poprawiają trawienie oraz wspierają przemianę materii. Z tego względu są dość często polecane jako suplement diety dla osób odchudzających się. Sok z pigwy wzmacnia również wątrobę i pomaga ją zregenerować, dzięki czemu może być stosowany nawet w trakcie zażywania leków. Pestki pigwy natomiast mogą wpłynąć np. na poprawę apetytu.
Jak zrobić sok z pigwy?
Sok z pigwy można dodawać do herbaty lub pić go z 1-2 łyżeczkami miodu pszczelego na szklankę soku, co jest skuteczne szczególnie w leczeniu kaszlu, choć oczywiście nie tylko – jak zostało wykazane powyżej. Jak jednak taki sok wykonać samodzielnie?
To, czego będziemy potrzebować, to 1 kilogram owoców pigwy i 0,5 kilograma cukru. Owoce trzeba umyć i bez obierania skórki, każdy z nich przekroić na cztery części. Następnie należy wydrążyć pestki, a otrzymane kawałki pokroić w cienkie plasterki. Kolejny krok to ułożenie ich warstwami w dużym słoju, przy czym każdą z warstw przysypujemy cukrem. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni, raz dziennie mieszając jego zawartość. Uzyskany syrop przelewamy do słoików, które pasteryzujemy około 10 minut. Po zakończeniu tego procesu, sok nadaje się do spożycia.
Oczywiście, jeśli z różnych powodów nie możemy zrobić soku we własnym zakresie, naturalny sok z pigwy z powodzeniem możemy znaleźć też w sklepach.