Każdy z nas przynajmniej raz w swoim życiu zapewne spożywał miód. Jednak miód odsklepinowy to produkt, z którym nie każdy miał do czynienia. Miody znane są z tego, że są bardzo słodkie, gęste i co ważne dostarczają nam wielu właściwości odżywczych. Wbrew pozorom ta słodka przekąska, którą dodajemy do wielu potraw czy nawet napojów, ma wiele bardzo ważnych własności.
Miód odsklepinowy – jak powstaje?
Miody znane są nam od bardzo wielu lat. Większość z nas jednak kojarzy je ze szklanych słoików. Jest to już ostatnia faza, jaką taki miód musi przebyć do tego, abyśmy mogli go normalnie spożywać. Bardzo ważną rolę w tej sprawie odgrywa hodowla pszczół. Za taką hodowlę odpowiada nikt inny, jak pszczelarze. To właśnie oni dbają o sytuację w swojej pasiece i taki miód zbierają. Wbrew pozorom praca ta nie jest banalnie prosta, wymaga ogromnej wiedzy w tej sprawie. Nie powinien dziwić więc fakt, że najważniejszą rolę w produkcji miodu odgrywają pszczoły. Pszczoły przenoszą nektar z kwiatów i przekazują je do ula swoim siostrom robotnicom, gdzie ten nektar zostaje wzbogacony o bardzo ważne tutaj enzymy. Później pszczoły przenoszą nektar do plastra i zabezpieczają go zesklepem. Po pewnym czasie miód taki zostaje zebrany i doprowadzony do stanu, w którym widujemy go w naszych sklepach. Jest wiele rodzajów miodów, jednak bardzo ciekawie prezentuje się miód odsklepinowy. Odsklepina to nic innego, jak warstwa wosku, która została złożona przez pszczoły, w celu ochrony tego miodu, przed zanieczyszczeniami, wilgocią, a także zepsuciem. Jest to później zbierane i właśnie na tej podstawie, powstaje miód. Warstwa ta zawiera bardzo dużo enzymów i substancji, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Miody często wykorzystujemy w walce z przeróżnymi chorobami.
Praca pszczelarza
Zdecydowania praca pszczelarza jest bardzo ważna. Jednak pszczelarzami nie mogą zostać osoby przypadkowe. Chcąc podjąć się takiego zawodu, absolutnie nie możemy odczuwać żadnego strachu związanego z pszczołami. Musimy być świadomi przede wszystkim tego, że w każdej chwili możemy zostać użądleni, co sprawia, że najważniejszym wymogiem jest tutaj brak uczulenia na jad pszczeli. Wymogiem jest posiadanie dobrego miejsca na pasiekę, a także odpowiednia pracownia pszczelarska, w której to odbywać się będzie cały proces, związany z doprowadzeniem miodu do ostatecznej fazy. Spełnienie tych warunków spowoduje, że będziemy mogli w spokoju prowadzić hodowlę pszczół i ją swobodnie rozszerzać.
Miód i jego zastosowanie
Spożywanie miodu ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Doskonale wpływa on na nasze serce, dobroczynnie działa na mózg, na nerwy. W głównej mierze miód, a właściwie, to enzymy, które się w nim znajdują, zwalczają bakterie, a czasem działa nawet lepiej niż antybiotyki. Miód doskonale goi również nasze rany. Dziś miód stosowany może być również jako perfumy i to bardzo dobre. Warto jednak pamiętać o tym, aby również w tym przypadku znać umiar, zwłaszcza jeżeli chodzi o jego spożywanie. Miód jest bardzo kaloryczny, a w 100 gramach produktu, znajduje się około 320 kcal.