Cukier poza energią nie zawiera żadnych składników odżywczych. Określany podobnie jak sól mianem białej śmierci jest produktem energetycznym, który dostarcza organizmowi spore ilości kalorii (405 kcal na 100 g produktu).
Każdy z nas ma świadomość, że cukier nie jest najzdrowszym elementem naszej diety. Czy jest on rzeczywiście, aż tak szkodliwy? Niestety okazuje się, że ten składnik może być dla naszego zdrowia bardzo niebezpieczny. Niezależnie od tego czy mamy na myśli białą czy brązową odmianę.
Wiele różnych schorzeń takich jak np. stres, senność, zawroty głowy czy depresja ma bezpośredni związek ze spożywaniem cukru. Niestety cukier spożywany w zbyt wysokich ilościach może przynieść więcej szkody niż pożytku, gdyż spożywany w nadmiarze przyczynia się do otyłości, chorób serca, próchnicy zębów, cukrzycy, a także zespołu metabolicznego, który może prowadzić do miażdżycy. Nadmierne spożywanie tej substancji powoduje również otłuszczenie wątroby, bioder, brzucha, a w dalszym etapie otyłości do otłuszczenia serca i nerek. Konsekwencją może być także ryzyko rozwoju nowotworów. Nie ma więc wątpliwości, że ilość cukru jaką spożywamy wpływa na każdy organ naszego ciała.
Prawdziwą bombą kaloryczną są napoje gazowane o owocowym smaku oraz napoje typu cola. Wypijając litr tego napoju dostarczamy organizmowi 110 g cukru. Przy czym dzienna dawka cukru nie powinna przekraczać 40-50 g cukru. Innymi bombami kalorycznymi są marmolady oraz kremy czekoladowe. Pomijając słodycze sporo cukru znajdziemy też w konfiturach, dżemach, kompotach, suszonych i kandyzowanych owocach, bułkach maślanych, rogalach, serkach homogenizowanych, keczupie, pieczywie tostowym i chałce.
Niestety, aby zadbać lepiej o swoje zdrowie nie wystarczy tylko zrezygnować ze słodyczy. Powinniśmy wybierać produkty spożywcze mniej słodkie, a przede wszystkim mniej przetworzone przez przemysł spożywczy do których dodawane są słodziki oraz bogaty w fruktozę syrop kukurydziany. Obecnie dosładzane w ten sposób są praktycznie wszystkie podstawowe produkty, które spożywamy w codziennej diecie takie jak jogurty, płatki kukurydziane, pieczywo. Dlatego też zanim zdecydujemy się sięgnąć po swoje ulubione produkty sprawdźmy czy nie są one dodatkowo dosładzane.