Kto nie zna rabarbaru, lubczyku czy szczypiorku? Są to wieloletnie rośliny jadalne, które od dziesięcioleci są tradycyjnie uprawiane nie tylko w Polsce, lecz także w innych krajach. Jednak bylin jadalnych jest o wiele więcej, przeczytasz o nich tutaj Stwierdza się, że tegoroczna moda na rośliny dotyczy bylin, które być może już masz w ogródku i możesz je wykorzystać w kuchni.
Przydatne byliny mają wspólną cechę, a mianowicie to, że części rośliny, takie jak liście, łodygi, korzenie, kwiaty lub pierwsze pędy na wiosnę, są jadalne. Ich wymagania dotyczące wzrostu, przestrzeni, rodzaju gleby i warunków świetlnych są bardzo różne. Tutaj możesz przeczytać o niektórych ulubionych bylinach.
Rośliny wieloletnie w ziołowym ogródku.
W ziołowym ogródku, który jest w pełnym słońcu i ma płytką glebę, można sadzić lebiodkę pospolitą zwaną również oregano; cząber ogrodowy; macierzankę cytrynową, inaczej tymianek cytrynowy; szałwię; melisę; czosnek dęty, zwany cebulą siedmiolatką; cebulę wielopiętrową; czosnek zwisły.
Zarówno rabarbar, dzięgiel litwor, jak i lubczyk to rośliny, które wymagają dobrej i silnej gleby oraz wystarczającej ilości miejsca, aby uzyskać odpowiednie rozmiary. Wszewłoga górska to gatunek z rodziny selerowatych, ma wdzięczne liście i jest pięknym widokiem na wiosnę. Wszewłogi górskie ą wytrzymałymi, dekoracyjnymi i smacznymi bylinami.
Rośliny wieloletnie, które można warzyć:
Ci, którzy warzą piwo, docenią smak chmielu. Ci, którzy lubią herbatę, mają do wyboru różnorodne gatunki. Melisa i szałwia są również szeroko stosowanymi ziołami. Każdy, kto chce spróbować czegoś innego, może użyć pysznogłówki. Jest to bylina, która pierwotnie pochodzi z Ameryki Północnej. Wysuszone liście były używane przez Indian przez długi czas jako herbata.
Inne ciekawe byliny.
Bardziej niezwykłe jest stosowanie części hosty, inaczej funkii i pióropusznika strusiego jako warzyw. Obie rośliny preferują cień w ogrodzie. Hosta, to dziś jedna z najpopularniejszych roślin ogrodowych, która przybyła do Europy w XVIII wieku z Azji Wschodniej. W Japonii nowe pędy są zbierane i sprzedawane na bazarze. Są stosowane w kilku potrawach, takich jak nadzienie do sushi. Pióropusznik strusi to paproć znana w niektórych częściach Stanów Zjednoczonych, Kanady i Japonii jako smaczne wiosenne warzywo. Młode pędy są zbierane i przygotowywane w taki
sam sposób jak szparagi.